081218: Recension av The Tales

Resultatet av enkäten om J.K. Rowlings nya bok här på SHPF var övervägande positivt. 38 personer svarade på frågan "Vad tycker du om 'The Tales of Beedle the Bard'?" 19 personer tyckte att boken var "underbar" och fyra tyckte att den var "över förväntan". 15 personer svarade också att de inte har köpt/läst boken än. Hoppas att de har önskat sig den i julklapp!

"'The Tales of Beedle the Bard' är en sagosamling bestående av fem berättelser nedskrivna av barden Beedle. Sagorna har berättats för generationer av trollkarlsbarn, i mängder av variationer. Denna bok sägs dock vara originalet.

Sagorna är inte sagor i en snuttifierad bemärkelse, tvärtom är de stundvis obehagliga att läsa. De tar upp mörka teman som egoism, oförmåga att älska, avund, maktbegär och inte minst förtryck av mugglare. Moralen i sagorna är mer hoppfull och värdesätter jämlikhet, rättvisa och kärlek.

Berättelserna är intressanta att läsa i sin enkelhet, men det som sätter en humoristisk prägel på boken är Dumbledores kommentarer om berättelserna. Boken är vackert illustrerad av J.K. Rowling själv. Helhetsupplevelsen har beskrivits av många med diverse adjektiv, varav några är: söt, mysig, fin, lustig, skum, härlig, rolig och underbar."

Inga kommentarer: