100605: Spelregler Quidditch-SM


Så här en månad innan Quidditch-SM är det väl dags att vi levererar lite spelregler. Det finns fortfarande tid att anmäla sig fram till den 20 juni.

Det här är lek och inte blodigt allvar. Respektera dina med- och motspelare.

Jagarna
Jagarna gör mål med klonken genom att kasta den genom målringarna. Du får ta max sju (det magiska talet!) steg med klonken i hand, därefter måste du passa den vidare eller skjuta mot mål. Om du blir träffad av en dunkare, släpper du klonken och springer till ditt lags "handklappare" innan du får fortsätta spelet. Tacklingar mellan jagare är tillåtet i den mån att man tacklas/knuffas med hela kroppen. Inga krokben eller vassa armbågar med andra ord. Du får slå bollen ur en annan jagares hand genom att slå på bollen, inte på spelarens händer eller armar.

Slagmännen
Slagmännen försöker störa jagarnas och sökarnas spel genom att kasta dunkare mot dem. Varje slagman har en egen dunkare, som han/hon kastar från ett markerat område utanför själva spelplanen. Slagmännen måste alltså springa in på planen och hämta sin dunkare efter ett kast, sedan springa tillbaka utanför planen innan de kan kasta igen. Slagmännen får inte sikta på vaktaren, utan ska koncentrera sig på att sätta jagarna ur spel.

Vaktaren
Vaktarna vaktar sitt lags målstolpar och rör sig inom ett område närmast målstolparna. Om en vaktare råkar bli träffad av en dunkare behöver inte han/hon springa till handklapparen utan kan fortsätta sitt försvarsspel omedelbart. När en vaktare har fångat klonken i handen får inte någon ta den ifrån honom/henne förrän han/hon har passat den vidare till sitt eget lags jagare.

Sökaren
Sökarna cirkulerar på spelplanen i väntan på att kvicken ska dyka upp. Under tiden kan de underlätta för sina jagare genom att skydda dem från slagmännen, dvs låta sig bli träffade av en dunkare och springa till handklapparen för att sedan fortsätta sitt spaningsarbete. När kvicken dyker upp på planen gäller det för sökarna att kasta sig efter den och försöka fånga den i luften. Kvicken måste fångas med en hand.

Övriga
Två oberoende domare dömer spelet från var sin sida av spelplanen. Domarna kan döma till straff om en spelare bryter mot spelreglerna. Två oberoende handklappare står också på mitten av spelplanens långsidor, och jagarna/sökaren får springa till den som står närmast. Sist men inte minst deltar två oberoende kastare, dvs de som kastar kvicken på svårast möjligast sätt mellan sig i olika höjder.

Spelplan
Spelplanen är oval och något mindre än en liten fotbollsplan, med tre målringar vid vardera kortända. Målringarna är i rockringsstorlek och sitter i tre olika höjder, ca 100, 140 och 180 cm över marken. Vi spelar på gräs.

Utrustning och bollar
Inga kvastar. :) Knä- och armbågsskydd får användas om så önskas. Dobbskor förbjudna pga skaderisk. Som klonk kommer en handboll att användas eftersom det är greppvänligast. Som dunkare blir det ev. också handbollar, eller någon annan form av halvmjuk boll. Kvicken är en liten, hård boll i golfbollsstorlek.

Poängräkning och tider
När jagarna gör mål med klonken får de tio poäng. När sökaren fångar kvicken får de femtio poäng. Kvicken tas in på planen första gången efter 15 minuters spel, därefter med femminutersintervaller tills dess att ena lagets sökare fångar kvicken och spelet avslutas. Alla lag möter alla, och det lag som har vunnit flest matcher vinner mästerskapen.

Skriv ev. frågor i kommentarerna!

3 kommentarer:

Miran sa...

Bra regler! Gillar dock inte tre stegs-regeln så mycket, för det är i princip omöjöigt att finta eller så som man gör i handboll där man ändå får studa bollen. Är mer förtjust i tanken på att ha nån regel som gör att man måste ha passat x antal gånger inom laget innan man får göra mål eller så :P

SHPF sa...

Hmm... Vi får diskutera detta på stickis idag, jag är öppen för förslag! Vi kommer nog på nåt bra! :D

Elin sa...

Jag tycker också att tre steg känns lite väl lite, men jag kan å andra sidan inte riktigt se framför mig hur stor planen är. Är det en liten plan så är ju en trestegsregel toppen. Annars kanske det går att öka regeln till fem steg eller liknande? För jag gillar verkligen en stegregel, eller en sån där passningsregel som Miran nämnde.