100926: HP i KP


I samband med att Harry and the Potters gjorde sin turné i Skandinavien blev de intervjuade av Kamratposten:


Rockar som tokiga troll
Om Harry Potter slutade spela quidditch och startade ett band istället – hur skulle det låta?

Kanske som det amerikanska bandet Harry and the Potters, med bröderna Paul och Joe DeGeorge. De spelar wizard rock, musik inspirerad av böckerna om Harry Potter. 
– Våra fans är antingen sådana som gillar böckerna, eller personer som gillar skumma saker, säger bröderna. En gång hade vi en spelning i ett badrum och en annan gång spelade vi för 10 000 människor.

Bröderna som spelar trollkarlsrock
Harry and the Potters består av bröderna Joe och Paul DeGeorge från USA. Men de är inte vilket band som helst, de spelar nämligen trollkarls-rock! KPwebben har träffat dem och pratat om hur det är att ha ett band med sin bror, konsten att skriva musik och så klart – Harry Potter.

Bandet kom till genom en slump – de hade ordnat en konsert på sin bakgård hemma, men inga band dök upp. Som en nödlösning hittade de på ett eget band och skrev några låtar så fort de kunde. Men båda ville vara Harry Potter, vilket de löste genom att storebror Paul är Harry i årskurs 7 på Hogwarts och Joe är Harry i år 4.

– Vi hade pratat lite om att om hur coolt det skulle vara om Harry Potter spelade i ett punkband, säger Paul. Så vi skrev några sånger och så körde vi. Eftersom både Joe och jag ville vara Harry, så var vi det. Vi ser ju inte direkt ut som någon i familjen Weasley. Det var inte så många i publiken, men det var en kul spelning.

Aktiva fans

Detta var 2002. De var ett av världens allra första ”wizard-rock” eller trollkarls-rockband. Då trodde de aldrig att de skulle bli kända och turnera utomlands. Men istället rullade allting på. Harry and the Potters (betyder ungefär Harry och familjen Potter) gav ut sin första skiva 2003.

– Vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på! Vi visste ju att Harry Potter var populärt, men vi visste inte att det fanns så många aktiva fans på internet. Så vi blev väldigt förvånade när folk började höra av sig från hela världen och fråga om de kunde köpa vårt album.

Vad är trollkarlsrock?

Wrock, wizard-rock eller trollkarlsrock på ren svenska är trots namnet en hel massa olika musikstilar. I stället betyder det att man är ett band inspirerat av böckerna om Harry Potter.
Det finns över 700 trollkarls-rockband runot om i världen. Några spelar punk, andra indiepop eller kanske folkmusik.
En typisk trollkarlsrocklåt? Ett exempel är Harry and the Potters låt ”We have to save Ginny Weasly” (Vi måste rädda Ginny Weasly), som handlar om att Harry måste rädda Ginny från basilisken i hemligheternas kammare.

Accio fisk!

Man kan ju undra hur det är att ha ett band ihop med sitt syskon, men bröderna tycker bara att det har varit bra. Eftersom de har samma musiksmak och humor så har de aldrig bråkat om vad de vill göra.

– När man har ett band med sin bror så är det svårt att bli för mycket ovänner, för även om arbetsdagen tar slut, så är vi ju fortfarande bröder…
Om de själva hade gått på Hogwarts tror Joe att han skulle ha varit i Gryffindor, men Paul säger att han nog skulle ha varit i Slytherin.

– Min flickvän säger att jag borde vara i Slytherin, jag är väldigt fokuserad och gör allt för att vinna!


På frågan vilken som är deras favoritkaraktär är de helt överrens om att det är Dumbledore, eftersom han har de bästa replikerna och är snyggast. Efter att ha skrivit och spelat musik om Harry Potter i åtta år har Harry and the Potters fortfarande inte tröttnat.

– Vi har levt i Harry Potters värld så länge, så sakerna som vi tycker är roligast nu är småsaker som ingen annan märker, säger Paul. Som att i sjunde boken, så går de för att fiska, och bara säger ”accio fisk” och så kommer fisken flygande. Sånt tycker vi är coolt.

Text: Josefin Brosché

Foto: Emily Barnett


Inga kommentarer: