101207: Julstök i Allys kök

I går stod både Ally Regins och Farbror Snuffles i köket och gjorde karameller i fina färger. Nedanför ser ni resultatet, som jag har hört var gott!Detta gör att både Slytherin och Hufflepuff går var sitt poäng närmare att vinna elevhemstävlingen.

4 kommentarer:

Siri sa...

Kan man få receptet? o: Det såg väldigt gott ut ^^

Ally sa...

Javisst! Grundreceptet är: 5dl socker, 2dl druvsocker och 1 dl vatten. Sen ska det koka till ca 150 grader.

Ta av ifrån plattan och vänta tills de flesta bubblorna är borta, häll upp på en teflonväv. (Vi tejpade teflonväv på en plåt och hade en handduk under för att skydda bordet från värme + att det inte skulle glida runt)
Sen så häller man på smakarom (Ganska många droppar.) och vänder in smeten med en degskrapa tills den blir fast, efter det kan man börja dra den (luften ska in i den så att den blir vit) Här kan man även dela upp och färga.
Sista steget är att sätta ihop färgerna och rulla ut smeten och sedan klippa karameller.

Så du behöver temometer, platshandskap, degskrapa och teflonväv. Vi hade citron, pepparmynta och tutti fruttiarom. Det var roligt och det enda svåra var att hinna klippa alla innan det stelnade. (Vi halverade receptet några av gångerna)

Ally sa...

*Plasthandskar såklart. Jag har ingen aning om vad platshandskap är. :P

Jennie sa...

Jättebra beskrivning Ally! Jag vill bara lägga till några saker, när man kokar sockret och vattnet ska man inte röra i smeten (det ska inte komma i luft under detta moment) och sedan ska det koka till 162 grader.

Dessutom går det åt mer aromer än vad man tror för att karamellerna ska smaka något (har i efterhand hört att man kan ha i citronsyra i karamellerna för att få en syrligare smak). :)

//Farbror Snuffles