120522: Ett nördigt samtal med USC's ordförande.Jag tar mig in till centrala Uppsala och letar mig till Café Cappucino. Den första känslan som slår mig när jag kliver in på fiket är WOW, vilket fik! Det ser precis ut som ett mysigt tre kvastar, precis här i Uppsala. Jag sätter mig tillrätta, lutar mig tillbaka och då kommer hon. Sara Rastén, ordförande för Uppsala Slug Club. Vi sätter oss ned för att prata och jag börjar fråga henne om vem hon är. Hon berättar om att hon utbildat sig till trädgårdsmästare och helst av allt skulle vilja besöka Hogwarts alla växthus och lära sig mer om de magiska undren som finns där. Hon skulle beskriva sig själv som en knäpp, tänkande och väldigt finurlig person, medan hon tror att andra skulle se henne som rolig, snäll, omtänksam, annorlunda, men utan att förstå hur annorlunda och glad. Hon tycker väldigt mycket om kladdkaka eller andra kakor med choklad i, för om de innehåller choklad finns det en stor chans att de är riktigt goda.

Namn: Sara Rastén
Ålder: 28 år
Elevhem: Ravenclaw
Bosatt: Uppsala
Värsta fobi: Paddor, typ Trevor och köttrester.
Speciell talang: Att bygga stenpartier i trädgården. 

Ordförande i Uppsala Slug ClubDet nördigaste hon har gjort är att tillsammans med Uppsala Slug Club iklädda mantlar demonstera vid påsk om att man ska åka till Hogwarts istället för att åka till Blåkulla. När jag frågar om hennes nördigaste ägodel berättar hon också att hon har andra nördiga intressen och äger en sonic screwdriver från tv-serien Doctor Who som hon tror är det nördigaste, men hon äger även en mantel, trollstav och flera virkade trollkarlshattar.

Jag frågar om det finns någon häxa eller trollkarl som hon ser som en förebild och Sara nämner flera stycken. Framför allt ser hon Luna Lovegood som är en idol. Sara motiverar sig med att, ”hon är bäst”, och fortsätter förklara att Luna alltid säger det hon tycker och tänker. Hon bryr sig inte om vad andra tycker om henne och hon förändrar sig inte för att andra tycker hon är konstig. Andra som hon ser som förebilderna är Professor McGongall och Professor Dumbledore eftersom de är väldigt smarta och respektingivande.

Relationen till Harry Potter:
Sara kom först i kontakt med Harry Potter böcker då en engelskalärare i gymnasiet gav dem i uppdrag att läsa några kapitel och sedan skriva en potentiell fortsättning. ”Jag tyckte den var jätte bra och jag kände att jag MÅSTE ha den och önskade mig den i julklapp. Jag fick den och läste hela innan jag kom till att göra uppgiften så jag fick hitta på och låssas som om jag inte visste”. Hon blev en riktigt nörd då hon kom i kontakt med Uppsala Slug Club och hade nördar att nörda med. Hon hade sedan hon läst på böckerna och älskat dem, men inte haft någon att prata av sig med.Vilken är din favoritbok? Harry Potter and the Half-Blood Prince. Säg en mening som sammanfattar filmerna? Sämre än böckerna. När jag frågar henne om det fanns någon karaktär som hon klickar med så, behövde hon tänka en stund då vi båda bekände att vi hade en crush på Fred Weasley den äldre, men hon rättar sig till att hon gillar Charlie Weasley och önskar att han var med mer i böckerna för hon är nyfiken på honom och han verkar intressant och skoj. Sara tycker att Harry Potter böcker har lärt henne mycket om legender och historia då J.K. använt sig av verkliga myter och spunnit in dem i sina böcker.

Sara blev först medveten om föreningen Uppsala Slug Club efter att hon tittat in på hemsidan för The English Bookshop i Uppsala och såg bilder från när nördar hade köat inför Harry Potter and the Deathly Hallows. Hon hittade en länk till deras hemsida och kontaktade dem genast. Hon gick på nästa träff som de hade och blev fast. Föreningen bildades sommaren 2005, på Harry Potter födelsedag 31 juli och den har varit aktivt igång sedan dess, men ett stort omlopp av människor. Sara valde att vara med i föreningen hösten 2007 och det var de faktum att hon äntligen hittat några att nörda med som gjorde att hon höll sig kvar. När hon inför årsmötet 2011 blev tillfrågan om att bli ordförande var hon först en aningen tveksam, men sa sedan okej och har inte ångrat sig en sekund. När jag frågar vad hon tror att hon bidragit med till föreningen blir hon lite blygsam och säger att hon antagligen inte bidragit med så mycket, men att hon välkomnar nya medlemmar och håller koll på mejlen. Men det skulle egentligen vilken annan styrelsemedlem göra.

Sara tycker att andra nördar i Uppsala som ännu inte upptäckt USC (Uppsala Slug Club) borde gå med för att det är roligast att nörda tillsammans och man får ett stort utbyte av alla möten, fester och andra roliga aktiviteter som föreningen gör. Om man bara av en händelse ska befinna sig i Uppsala får man gärna höra av sig och komma på en träff om det är någon under tillfället, annars kanske man kan skrapa ihop ett gäng i alla fall och träffas. Så det är bara att mejla och fråga. USC’s har en signaturmeodi som gör att man kan skilja ur föreningen, alla kan den (eller lär sig den) och den sjungs vid de flesta festerna och det är låten ”It was a magic school” som har rörelser till sig. Jag passar på att fråga vad som gör föreningen unik och Sara ler till. ”Jag vet inte hur andra föreningar är. Men förhoppningsvis är vi den roligaste, trevligaste och bästa föreningen inom Harry Potter fandomen. Vi är ju The Slug Club, klart att vi är bäst!”. Föreningen är dessutom fylld av roliga traditioner som Halloweenfest, maskerader och julmys. Även tårta på Harrys födelsedag och en vårfest med varierande tema. Sara är extra förtjust i Halloween och julmyset.

Det är lättast att höra av sig till föreningen via mejl-adressen upsala.slugclub@gmail.com , eller om man känner någon som är med i föreningen och hänger på den vid någon träff.

Vid fjäderpennan Malin

Favorit citat: : ”Just because you’ve got the emotional range of a teaspoon dosen’t mean we all have” – Hermione Granger, femte boken.

Inga kommentarer: